Social Icons

facebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Thursday, October 1, 2015

SEMINAR WE COACH U



.
"Ketahui strategi mengembangkan bisnes anda secara sistematik dari pengasas Anis Choc Moist Cake, En. Junaidy dan Pn. Sophiahanis dalam seminar We Coach U!"
.
Dalam seminar ini, anda akan ketahui:
.
==
KONSEP
==
- Bagaimana mempunyai konsep yang betul dalam membina perniagaan jangka masa pendek dan jangka masa panjang
.
- Cara mengetahui konsep sebenar dalam diri sebelum membina bisnes yang bertahan lama
.
- Rahsia mengetahui kekuatan produk mahupun servis yang ditawarkan kepada pelanggan
.
- Bagaimana menggunakan konsep N.I.A.T dengan betul dalam bisnes
.
==
SISTEM
==
.
- Strategi membina rangkaian stokis dan agen seluruh Malaysia dengan menggunakan kaedah yang terbukti berjaya
.
- Sistem jualan produk yang digunapakai oleh Anis Moist Choc Cake
.
- Sistem terbaik yang WAJIB diterapkan kepada team bagi menguatkan sistem pada bisnes
.
- Strategi untuk bertahan dalam pasaran dan strategi menyerang dalam pemasaran dengan betul
.
==
LEADERSHIP
==
.
- Bagaimana menjadi pemimpin berpengaruh yang mampu memimpin team bisnes anda dengan berjaya
.
- Kenapa orang benci leader dan apa yang anda harus elakkan?
.
- Bagaimana melahirkan leader yang hebat yang dapat membantu mengembangkan bisnes anda?
.
dan banyak lagi!
.
Daftar sekarang di http://anisfood.com.my/wecoachu
.

P/S: Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi 011-33332644 

Wednesday, June 3, 2015

THE POWER OF COMPOUNDING

Pernah dengar? Macam pernah dengar kan? 

Sebelum saya berkongsi tentang The Power of Compounding, saya ingin kongsikan berkenaan soalan ramai orang ini.
Ramai yang bertanya, macamana nak maintain positiviti. Macamana nak sustain energy.
Apa yang boleh saya kongsikan ialah :

1. Luangkan sejam sehari untuk membaca buku.
Atau baca apa-apa artikel yang akan buatkan anda bertambah semangat untuk mulakan hari. Atau artikel yang membuka minda anda. Atau artikel yang positif dan memberi idea kepada anda.
Please avoid baca bahan bacaan gossip artis, cerita hantu, atau bahan hiburan lain.
YOU ARE WHAT YOU READ!.
Sangat rugi ya bagi yang tak suka membaca. Kerana terlalu banyak ilmu berada dalam buku-buku. Dan saya perhatikan, orang berjaya sangat suka membaca.

2. Dengar program radio dalam kereta.
Kalau boleh dari cd. Dan yang terbaik dengar cd-cd ilmu.
Atau kalau nak dengar boleh dengar ikim.fm. Yang lain bukan tak boleh dengar. Kalau saya, saya risau dengar radio ni sebab banyak kata-kata yang akan absorb dalam subconscious mind kita.
Kata-kata orang yang kita tak perasan baik atau buruknya, positif atau negatifnya. Kita tak perasan, minda kita absorb je. Lama-lama akan menjadi kepercayaan kita.
Ingat tak Teori Bakul yang saya pernah share? Itulah yang saya cuba filter. Supaya bakul saya tak penuh dengan perkara yang tak perlu.

3. Selalu hadiri seminar atau kursus
Nampak tak perkataan selalu? Bukan setahun sekali ye. Atau dah bertahun-tahun tak masuk seminar dah. Itu bukan mentaliti orang berjaya.
Kerana orang berjaya sentiasa rasa tak cukup. Sentiasa dahagakan ilmu. Sentiasa fikir nak lagi dan lagi.
Anda cuba perhatikan diri anda. Kalau lama tak masuk kelas, bagaimana keadaan diri anda? Macam makin negatif kan? Produktiviti pun macam menurun.
Inilah maksudnya The Power of Compounding. Sangat amazing sebenarnya bagi orang yang pernah mengalami.
Semakin banyak kita belajar, semakin banyak yang kita boleh belajar lagi. Dan semakin banyak yang kita tak tahu.
Begitu juga dengan menulis. Ramai yang kata tak tahu menulis. Kerana dia tak mulakan. Cuba mulakan dengan sebaris ayat. Dan buatlah selalu. Anda akan perasan, idea akan bertambah-tambah. Amazing!..

Ada satu lagi contoh The Power of Compounding. Ada tepung sekilo. Linda buat jadikan karipap pusar. Jadilah 20 biji karipap contohnya. Beli tepung katakan rm3 sekilo. Boleh jadi 20 biji karipap kali 50sen sebiji. Jumlah yang dapat rm10. Dari RM 3 menjadi RM 10.
Inilah dia contoh The Power of Compounding. Rugi kalau kita tak apply The Power of Compounding untuk otak kita sebenarnya.

Ok jutawan, kalau anda selalu membaca, attend classes atau mendengar ilmu, insyaallah positiviti akan maintain dan produktiviti juga akan bertambah-tambah.

YOU ARE WHAT YOU READ.
YOU ARE WHAT YOU LISTEN TO.
YOU ARE WHAT YOU WATCH.

💖
 Indahnya hati dengan beristighfar, berselawat, bersyukur dan bersedekah.. 
💖

Monday, May 25, 2015

MENJUAL KEK ANIS BAGI MENAMPUNG PERBELANJAAN PUSAT TAHFIZ

Allahu akbar!..

Memang ini antara BIG WHY keluarga besar Anis Food. Kami ingin bantu seberapa banyak orang yang ingin mencari pendapatan melalui bisnes kek coklat ini. Kerana bisnes ini sangat mudah jika mengikut sistemnya dengan betul.

Dan alhamdulillah, kami mendapat berita gembira dan mengharukan, ada Ustaz Ali dari Seksyen 7 ini memilih kek ANIS untuk dijadikan satu bisnes bagi menampung perbelanjaan pusat tahfiznya yang terdiri daripada 19 anak yatim.

Projek membantu Ustaz ini kami pertanggung jawabkan kepada Stokis kami Ustaz Al-Fattah. Selamat berkongsi pengalaman ya Fattah. Semoga Allah buka rezeki lebih luas untuk mereka ini. Aminn...

"NIKMAT APAKAH YANG HENDAK KITA DUSTAKAN? "



BERKONGSI RESEPI, BERKONGSI REZEKI


2 minggu lepas sebelum kami balik ke kampung berjumpa ayah bonda kami..Kami ke Tanjung Malim dulu untuk bertemu buat kali ke 2 dengan Kak Ton iaitu hamba Allah yang sangat baik hati dan pemurah orangnya.Beliaulah yang memberi memberi resepi kek coklat kepada saya pada tahun 2010 dulu..

Ingat lagi semasa di kelas baking di Bagus Shah Alam pada Mac 2010,Kak Ton bagi semua participants ni rasa kek yang dibawanya..Sebenarnya Kak Ton nak bagi Chef yang rasa dan komen..Chef tu komen simple jer..tapi bila saya yang rasa.....Walllaaaa...ini la dia kek yang betul2 moist yang selama ni dicari..Sedapnyaaa!!....

Nak tanya resepi tak berapa berani jugak sebenarnya sebab melalui pengalaman2 pahit sebelum ni..sangatlahhh susah bebenor nak dapat resepi dari kawan-kawan..ishhh nak bawak ke mana la resepi tu agaknya? ke kubur ke? Awatlah nak kedekut sangat diorang ni nak bagi resepi kan..betul2 old thinking lah..Kalau lah dengan resepi tu kawan kita dapat membesarkan anak-anak,sepatutnya kita kena banyak-banyak bersyukur kerana dapat membantu salah seorang Hamba Allah..lagipun, THE MORE U GIVE, THE MORE U GET lah bebeh..

Last-last memberanikan diri jugak bertanya..Boleh bagi resepi tak kak? Kak Ton kata, bagi email..nanti Kak Ton email..Esoknya, Kak Ton betul2 emailkan resepinya!..Macam tak percaya kan....?
Resepi seperti di bawah:

Resepi Anis Choc Moist Cake:

Bahan A,

Air,minyak masak,susu pekat,gula, serbuk koko-semuanya 1 cawan.
masak bahan a atas api sederhana (masak sehingga gula larut dalam air).
2 biji telur dipukul asing didalam mangkuk dan masak sekali dgn bahan a.
Last,masuk tepung 1cawan + 1/2 sudu teh soda+ 1/2 sudu teh double action.
Kukus-kalau kek 1 kg akan masak dlm lebih kurang 20-30 minit.

Topping:

Panaskan 1 cawan minyak masak
masukkan susu pekat,serbuk koko-semuanya 1 cawan.
Kalau pekat sangat, boleh kurangkan serbuk kokonya..atau masukkan sedikit full cream.
Kacau sehingga rata..Sedia untuk di topping..

Cubalah ya,dah ramai buat dan menjadi...Semoga perkongsian rezeki ini diberkati Allah..
Sekali lagi,thank you Kak Ton for this marvellous recipe!!!....Semoga Allah membalas segala jasa baik Kak Ton yang sangat baik hati dan pemurah sangat orangnya..Kami doakan Kak Ton sekeluarga dan keturunan Kak Ton diberi Allah rezeki yang melimpah ruah seperti hujan yang lebat turun tiada hentinya...
*Repost

💖Indahnya hidup dengan istighfar, berselawat, bersyukur dan bersedekah...💖

DOA HARI INI (ISNIN - 25 MEI 2015)

Ya Allah Ya Malik Ya Quddus Ya Salam,

Kami mohon padaMu Ya Allah, semoga bisnes yang kami lakukan ini adalah bisnes yang terbaik untuk kami Ya Allah, bisnes yang bukan sekadar kerana wang ringgit, tetapi bisnes yang dapat kukuhkan persahabatan antara kami dan juga dengan semua yang berurusan dengan kami Ya Allah...

Jadikanlah kami orang yang suka berkasih sayang sesama kami, orang yang suka berkongsi rezeki bersama-sama, orang yang tiada hasad dengki, orang yang menganggap semuanya adalah saudara, orang yang sanggup melepaskan keuntungan hanya kerana ingin membantu saudaranya...orang yang yang sanggup hilang wang ringgit demi melihat saudaranya bahagia...
Ya Allah....Amin...amin...Ya Robbal'alamin...

Assalamualaikum, good morning JUTAWANku sayang, semoga hari ini hari yang luar biasa hebat untuk hidup dan kerjaya anda!..
Terima kasih Ya Allah..

💖Indahnya hati dengan beristighfar, berselawat, bersyukur dan bersedekah 💖

Sunday, May 24, 2015

1 HARI 1 HADIS

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ

🌸 1 hari 1 hadis 🌸

Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah ﷺ bersabda: "Tidak akan tiba hari kiamat sehingga ilmu pengetahuan (agama) dilenyapkan, banyak gempa bumi, masa saling berdekatan (semakin singkat), banyak timbul fitnah, banyak huru-hara iaitu pembunuhan, hingga harta bendamelimpah ruah di antara kamu.
(Hadis Riwayat Bukhari)

Wallahua'lam

[TERBAKAR BACA NI..] OLEH : QIMIE

Dulu dia ex dealer kami. Namanya Qimie. Sekarang dia dah ada bisnes sendiri. Walaupun dah tak buat bisnes kek ini, saya pasti ada yang dipelajari semasa bersama team kami dulu terutamanya under STOKIS KL.
Apa agaknya yang dipelajari? Nak belajar jugak? Jom sertai keluarga Anis Food. Stokis kami berada di seluruh negara untuk membantu anda 


--------------------------------------------------------------------------------------------

REPOST.

 




[ TERBAKAR BACA NI!.... ]
Assalamualaikummm semuaaaa. Yeeee saya nak share something pasal saya dan bisnes Anis Chocolate jugak! Hehehehehe.
Kisah bermula pasal ACMC ni bulan April tak silap saya sebab yang saya ingat kawan saya yang 'paksa' saya tu asyik cakap pasal bisnes ACMC dah 8 bulan. Dia asyik pujuk saya untuk buat bisnes tu. Kita masa tu EGO!
Kek coklat??? 
Untung seringgit?....Rm 1?.

Eeeee....tak nak laa!!...
Tapi kawan saya tu constantly 'paksa' saya sebab dia nak bantu saya bina hidup baru lepas saya accident. Dia cakap "okay, nanti aku bawak kau g 1 tempat".
Bulan 12 dia pon bawak saya pergi Seminar Percuma DAO di Times Square. Dalam talk tu takde sebut pasal ACMC, tapi saya tetibe jadi mcm boyo (buaya) semangat tu bila DAO asyik hentam je orang x kisah manusia sempurna mahupon OKU cm saya ni. Kita rse tercabar betol. 
😡
. ( kat bawah tu gambar saya ) Ngehehehe.

Taw x? Saya siap nak jual kete lagi lepas dari kelas tu dek nak poei ke koleh IMKK. Kawan saya terkejut dan dia suh saya sabar dulu. Be rasional. Jd sy pon okayyy!
Disebabkan 'kepoyoan' dia asyik dok cite psl Anis Chocolate ni, balik tu saya google terus no contact acmc. Saya jumpa no En Nizam.
Saya pon call dan En Nizam pon kata kalau Gombak, En Najib jaga. Okay, sy pon ckp eh. PM pon jual kek ke? Ekekekeke....
Okay saya pon call En Najib. Dengan sewenang-wenangnya beliau menjemput saya hadir ke markas. Saya pon hadir tapi kek habihhhhh!...
En Najib pon menerangkan pelbagai 'rahsia' berkenaan bisnes ACMC. Saya pon terus.. Wow wow! Saya cakap okay. En Najib kata kek tak sampai lagi.
Pup!
Saya call En Nizam. SANGGUP! Menyetat enjin keto (yang hampir dijual tu) dan langsung meneruskan perjalanan ke Shah Alam. Hehehe. Jumpa Bro Nizam dan dapat la first 50 cakes.Sanggup tu, g Shah Alam taw.... Bila semangat ada, kita mesti buat kerja GILA! Hehehehe.
Esok tu terus pasak 2 kedai. Yang lain sume saya bagi orang rasa dulu. Saya percaya lurus-lurus je ape En Najib n En Nizam pesan. (Dorang cakap bagi je orang rase dulu, ni jampi nak cepat dapat new order). Saya pun buatla!..
Dan memang betolllll!
Hehehe. Doyon-doyon order datang lepas tu. Itu yang berani gi KLCC tu malam tahun baru. Dapat jual 200pcs cakesssssss! Hehehehe.
Seronoknya rase mase tu. Saya dibantu oleh askar-askar kecil saya masa di KLCC. Next week je terus bawak pi mandi kat PD. Bawak diorang mandi, saya pulak jual. Hehehe.
1 jam 1/2, habis 90 kek!.. Hati mula berkocak-kocak, "kalau tau bawak 1000 kek". hehehe. Tp mestila itu rezeki. Kita tak sangka sambutan macam tu dapatnya ponnnn. Sekarang kedai saya ada 11 yang mana ke-11 ni semua setia mghabiskan kek yang dihantar.
Dan paling menarik, salah satu outlet saya iaitu Restoran Sunan Drajat buat birthday hari Jumaat dan Sabtu ni. Diorang order 100 kek untuk bagi hadiah kat customers yg makan di situ pada 2 hari tersebut. So, jemputla datang. Heeeeeeee
💖
Terrrbaekkk Qimie!!...
💖

BUAT PELANGGAN SAMPAI MELEKAT

Kalau buat bisnes,kita perlu tahu apa yang penting supaya pelanggan melekat dan terpikat?..Sebenarnya, apa yang penting ialah kita perlu faham pelanggan.Kita kena duduk dalam kasut pelanggan atau put yourself in other people's shoes.Faham apa kehendak pelanggan.Apa yang kita boleh tolong pelanggan? Apa yang kita boleh memudahkan pelanggan? Bukan apa yang kita nak..Bukan berapa target sales kita..

Selalunya macam tu lah..macam saya dulu, buat bisnes MLM, terkejar-kejar target nak dapat berapa BV ke PV ke..tak ingat dah..Pastu lama-lama bisnes down.Dulu salahkan orang, salahkan downline semua lari, ingat downline tak kuat semangat...Sekarang baru faham, downline lari sebab kita juga yang tak pandai servis..atau kita asyik nampak untung je..Tolong downline pun sebab 'ada udang disebalik batu'..Patutlah pelanggan tak melekat!

Sori ye yang buat MLM, u all semua mesti dah pandai sekarang ni..Dah tahu apa yang sepatutnya dibuat..Kami dulu tak tahu, kami nak tolong diri kami saja..kalau dari dulu tahu tentang add value to other people's life, konfem dah duduk banglo macam upline kami Kak Safiah & Abg Jamsari...
Jadi bila dah faham sekarang, kami sedang cuba untuk lebih memahami pelanggan...Dulu masa tak ada sistem dealer, kami jual sendiri kek ni..Jual yang medium & large size...Ada kawan-kawan cakap (kawan yang tak pernah bisnes), buat yang besar lah untung..Betul,tapi kalau buat macam tu sendiri sajalah yang untung...

Tapi, bila start faham customer & market niche, kami cuba (try and adjust) buat yang kecik-kecik..Sebab pertama, untuk memudahkan customer makan..Supaya customer tak perlu makan banyak-banyak..untuk lepas gian je boleh la..Kedua, untuk memudahkan dealer menjual. Bila harga murah, senanglah dia nak jual, dan modal pun tak banyak...
Faham ke faham?...

Penting kan kita kena faham perasaan pelanggan? Bab customer service pulak, saya selalu pesan pada staff , make sure layan kaw-kaw punya..Mentor kata, layan sampai extreme pun tak pa...Biar lebih, jangan dia rasa tidak dilayan..Layan sampai kalau boleh sebut sesuatu yang customer teringat-ingat sampai ke malam..sampai dia touching, sentuh emosinya....Contoh,amboiii...nampak berseri-seri hari ni Kak Gayah, betul ke rahsianya kena banyak senyum ye kak?Konfem lepas ni dia datang dengan senyuman yang manisss saja..Sebab kalau kita kaji, pelanggan akan mudah ingat dan melekat dengan peniaga yang pandai ambik hatinya..

Jangan jadi macam sesetengah peniaga yang saya dengar stokis saya cerita, setiap kali dia nak hantar kek di satu kedai di Kuantan ni, owner dia layan Kak Iza macam PEMINTA SEDEKAH!..Duit kek dilemparnya pada Kak Iza...Tidakkah dia rasa perbuatan dia memalukan orang? Tidakkah dia rasa tercalar maruah orang yang diperlakukan sebegitu?Apa perasaan dia kalau dia dibuat begitu?

Kita sebagai peniaga kena faham sefaham-fahamnya apa yang pelanggan nak...Dari segi kualiti produk, biar puaskan hati customer..bukan buat ala-ala kadar..bila tak laku, ingat ada jiran sebelah bomohkan pulak..Mula lah kata orang tu dengki, orang ni khianat..Masyaallah...Percayalah, kalau kita faham kehendak pelanggan..kalau kita faham bahawa kita sebenarnya kena beri kasih sayang dan membelai pelanggan...kita akan diberi balik semula..

Bila kita jadi pelanggan pula, please alert bahawa kita akan deal dengan peniaga yang macam kita jugak..yang tak cerewet sangat, yang mudah memahami kehendak kita..Teringat pulak tahun lepas saya nak beli baju raya..Saya tak mintak kurang pun, tapi...adik tu yang nak bagi less untuk saya..masa tu saya perasan sesuatu....What u give, u will get back more!!...




WALLAHU'ALAM.....

TERIMA KASIH YB DATO' SRI HASAN BIN MALEK



Terima kasih YB Dato' Hasan bin Malek Menteri KPDNKK yg turut update status fb mengenai Majlis Pelancaran Produk Anis Food ke Rangkaian 7 Eleven & Aplikasi Mudah Alih...


Terima kasih kepada YB yg sudi hadir dan memberi sokongan kepada kami usahawan kecil ini...

DOA HARI INI

Ya Allah Ya Tuhan kami,

Kami tahu bahawa tiada yang mustahil bagiMu Ya Allah.. Kami mohon padamu ya Allah, berikanlah kami sebanyak-banyaknya ilmu yang berguna dan kami fahami maknanya sepanjang hari ini dan hari seterusnya untuk kami lebih kaya dan berjaya dunia akhirat.

Dan kami mohon pada mu Ya Allah Yang Maha memakbulkan, semoga segala impian kami dimakbulkan olehMu Ya Allah Ya Rahim...Ya Razzaq...

Aminnn ya rob...

Assalamualaikum n moninggggg jutawan!...Semoga hari ini merupakan hari yang paling membahagiakan anda semua!...
Terima kasih Ya Allah...

💖Indahnya hati dengan beristighfar, berselawat, bersyukur dan bersedekah smile emoticon 💖

Saturday, May 23, 2015

TULANG BELAKANG YANG TIADA ILMU

Menjadi orang kuat di belakang seseorang sangatlah penting.Bermaksud orang yang menjadi tulang belakang ni, perlulah cukup kalsiumnya,ironnya..kerana kalau tulang ni rapuh,habislah...seluruh anggota badan menjadi lemah....boleh jatuh beb..

Jadi, wahai si tulang belakang semua..anda sebenarnya adalah PUNCA KEJAYAAN suami atau isteri anda!..Anda juga boleh jadi PUNCA KEJATUHAN suami/isteri anda..Jadi, anda juga perlu BERILMU!..Bukan suami anda je pegi cari ilmu,si tulang belakang pun kena cari ilmu!..Anda perlu ada kekuatan yang luar biasa! Anda perlu tahu ROAD BLOCK dalam diri anda..Anda juga perlu tahu bagaimana nak CUCI KOLAM..

Saya cerita ini bukan kerana saya bagus sangat. Tapi kerana saya pun sendiri dah pernah jadi tulang belakang yang setaraf biawak, hehe...
Betulll....Sebab itulah kadang-kadang saya boleh faham apa yang menjadi punca jatuh bangunnya bisnes atau karier pasangan. Dan salah satu sebabnya adalah pasamgan yang tiada ilmu.

Ada satu kisah benar..Mereka suami isteri sama-sama menjalankan bisnes..Tapi bisnes ni sebenarnya bermula dari ayah mereka..stage sekarang diorang dah senang..hanya meneruskan bisnes yang dah bertapak..Mungkin yang menjadi tulang belakang ni dah biasa comfort, ye lah..kawin dengan anak orang kaya, yang memang dah ada bisnes..Tapi itulah dia kalau tahu kawin je, tapi tak nak cari ilmu..Empire bisnes yang kuat lama-lama boleh runtuh juga..

Suami yang bagus dalam bisnes makin lama makin merosot..Bisnes yang dah puluhan tahun bertahan semakin tinggal bayang-bayang..Suami bertungkus lumus berpenat lelah berperah otak cuba bangun semula, semakin rebah...semakin lemah...
Kenapa? Kerana salah satu yang sangat penting adalah PERANAN TULANG BELAKANG!!...Bila bersama kami, dia jadi kuat..dia jadi bersemangat..dia terima pendapat..dia nampak jalan..Tapiiiii...bila pulang berjumpa si tulang belakangnya, dia lemah semula..dia longlai...dia lesu....

Sepatutnya, sebagai tulang belakang,kita perlu kuatkan pasangan kita bila mereka down..Kena pandai berperanan,..Jangan pula anda yang sepatutnya menjadi tulang belakang tetapi andalah sebenarnya 'budak kecik' dalam rumah sendiri. Suami pun sepatutnya kena cepat sedar jika si tulang belakang dah negatif, bermaksud dia kurang ILMU..hantar dia mencari ilmu..jangan simpan dia...dia perlu tahu sebab takut nanti dia negatif kepada anak-anak pula..Fuuhhh TAKUUTTTT!!!...

WALLAHU'ALAM...

ALLAH MAHA MELINDUNGI ( AL-WALI)
Jika seorang beriman membaca ya Wali sebanyak 700 kali pada malam jumaat,maka semua rintangan material akan hilang.Dalam perkahwinan yang salah satu pasangannya memiliki sifat suka bertengkar,jika pasangan lain mengingat nama ini ketika mereka sedang bertengkar nescaya pertengkaran itu tidak akan berubah menjadi pergaduhan..

KALAU DAH POSITIF...

Ada satu cerita. This is true story.Baru terbaca. Nama dia Dr Jill. Perempuan. Dia doktor otak. Neuroscientist. Dia dah buat banyak research pasal otak.

Tiba-tiba one day dia stroke. Selepas 8 tahun baru dia pulih. Dia cerita balik dalam TED TALK macamana keadaan dia masa dia stroke dan apa yang dia fikirkan. (Boleh tengok di You Tube).

Ceritanya macam ni. Dia kata, sebelah otaknya berkata, o ohhh aku kena stroke. Sebelah lagi pulak kata, wow!..This is so cool. How many brain scientist have the opportunity to study their own brain from the inside out?

Isn't it cool?
Positif gila kotttt....

DOA HARI INI

Ya Allah, Subhanallah Ya Allah...Harini kami sangat super duper gembira!..Sebab...hari ni hari yang penuh colorful!!..

Kami berdua doakan anda semua rasa aman, damai, tenang dan penuh kesyukuran pada hari ini...Kerana orang yang bersyukur dan selalu dalam keadaan tenang, rezekinya akan mengalir masuk dengan lajunya seperti air hujan yang lebat mencurah-curah hendaknya!!...

Amin...Assalamualaikum adik-adik, abang-abang, kakak-kakak jutawan semua, semoga rezeki kita semua harini masuk lajuuuuu mcm air hujan!..Sebab hari ni kan hari Sabtu, ramai yang beli produk kita semua di mana-mana, di seluruh negara!..Alhamdulillah..

Terima kasih Ya Alah....

💖Indahnya hati dengan beristighfar, berselawat, bersyukur & bersedekah💖

Friday, May 22, 2015

1 HARI 1 HADIS

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ

🌸 1 hari 1 hadis 🌸

Dari Abu Hurairah r.a., katanya: "Rasulullah ﷺ bersabda: "Apabila anak Adam (yakni manusia) meninggal dunia, maka putuslah amalannya - yakni tidak dapat menambah pahalanya lagi, melainkan dari tiga macam perkara, yaitu sedekah jariah atau ilmu yang dapat diambil kemanfaatannya atau anak yang shalih yang suka mendoakan untuknya." (Riwayat Muslim)

ANIS FOOD KINI MEMPUNYAI MOBILE APPS SENDIRI



Jom install apps di handphone anda melalui IOS ( Apple Store ) atau Play Store ( Android ) dan yang pasti anda akan dapat maklumat terkini AFSB dan yang best lagi anda semua tidak akan miss lagi semua storytelling & tips-tips usahawan nukilan Kak Anis CMC.

Selain itu semua penulisan dan perkongsian Kak Anis CMC dapat dilawati dan insyallah melalui inisiatif ini kami yakin anda semua akan terus dekat dihati kami...love uolls!!

Jutaan terima kasih kepada En Afiq Arbae dari Syarikat Laiyon yg berjaya merekacipta dan membangunkan sistem mobile apps ini yang sangat efisyen sekali. Kepada usahawan yang berminat untuk memiliki mobile apps seperti ini, hubungi terus anak muda ini yang sangat membantu.


Jom install ' ANIS FOOD ' mobile apps & mohon share bersama rakan anda semua. Thank you in advance!..

AKIBAT BERSEDEKAH KEPADA UNCLE CINA

Lagi cerita tentang The Power of Sedekah...
Saya nk share 1 kisah mengenai sedekah yg betul2 terjadi pd saya n suami tahun lepas..

Ada satu petron di kota tinggi bila saya servis kek love ni ada seorang uncle cina tua ni selalu tunggu kot2 ada org bg duit..orgnya dah tua naik basikal..kdg2 tong sampah pun di selongkar dia..saya n suami x sampai hati so setiap kali top up kek abg mesti bg duit kat uncle tu buat mkn..
Begitu lah rutinnya setiap kali klu terjumpa uncle tu
Kisahnya musim raya tahun lepas kami kekurangan modal untuk run for supplier..puas mintak tlg dgn org yg kita kenal baik n percaya tapi x dpt..

kuasa allah kak anis tiba2 abg teringat bos dia masa kerja kat melaka dulu cuba call n cerita problem kami padahal hampir 6 tahun x jumpa..
ptg tu dia call blk..dia kata, i dah bank in duit..gunalah dgn sebaiknya..masyaallah kak anis smpi saya menaip ni pun menangis lg..kerana betul2 percaya kuasa sedekah tu boss abg ni pun seorang cina..
Allahu akbar!..Begitu powernya kuasa bersedekah...

" Tunjukkanlah lagi Ya Allah kekuasaanMu kepada kami hambaMu ini Ya Allah...supaya kami lebih yakin dan yakin lagi pada kehebatanMu Ya Allah..."

💖Indahnya hidup dengan istighfar, berselawat, bersyukur dan bersedekah...💖

DOA HARI INI

Ya Allah....Ya Mujib....Ya Wasi'...Ya Hakim...

Pada hari yang barokah ini Ya Allah..kami ingin memulakan hari yang indah kami ini dengan memohon..merayu padaMu Ya Allah..kerana Kaulah Yang Maha Mengabulkan, Yang Maha Luas...dan Yang Maha Bijaksana Ya Allah...

Semoga hari ini Ya Allah, rezeki yang Kau berikan pada kami ini Ya Allah, rezeki yang berlipat kali ganda barokahnya...rezeki yang melimpah-limpah keberkatannya...rezeki yang mencurah-curah manfaatnya...

Dan juga Ya Allah Yang Maha Bijaksana, jadikanlah kami orang yang suka bersedekah Ya Allah...Yang memahami bahawa segala rezekiMu itu, bukan semuanya untuk kami Ya Allah....ada hak dan bahagian orang lain di sebalik rezeki kami itu Ya Allah...

Aminnn Ya Allah...Semoga hari ini merupakan hari paling barokah dalam hidup JUTAWAN semua!...

💖Indahnya hati dengan beristighfar, berselawat, bersyukur dan bersedekah smile emoticon 💖

Thursday, May 21, 2015

THE POWER OF TAWAKKAL TO ALLAH

Pagi tadi sebenarnya saya risau bila memikirkan ramai lagi yang masih tak yakin dengan the power sedekah, the power of tahajjud, the power of tawakkal, the power of doa, the power of dhuha dan sebagainya.

Sebenarnya saya jadi emosi sikit kerana terbaca cerita pasal sedekah yang jadi viral baru-baru ini. Cerita di rnr temerloh yang tunjuk gambar perempuan dukung anak dan duit di wiper. Anda mesti tau jugak kan cerita ini?

Tapi yang buat saya emosi ialah ada yang tak percaya tentang sedekah itu. Pasal cerita itu saya tak nak komen. Hanya Allah yang tahu. Tapi bagi kita yang mempercayai kuasa sedekah itu dapat merasai keaslian cerita tersebut.

Jadi status fb saya pagi tadi ialah,
"Orang yang mempercayai kehebatan Allah, magik (kekuasaan) Allah, insyaallah dia yang akan ditunjukkan kehebatan Allah itu. Saya percaya bab itu. Saya pasti anda semua yang disini juga memahami apa yang saya maksudkan.
Semoga kita menjadi hamba yang terpilih untuk mengalami seperti mereka yang dipilih Allah "

Ini status saya. Saya sangat yakin bahawa jika kita percaya kehebatan dan kekuasaan Allah (magik) Allah, orang itu yang nampak. Orang itu yang akan ditunjuk Allah. Seperti yang terjadi kepada penulis tentang sedekah di temerloh itu.
Jadi saya pun berdoa supaya saya juga dipilih Allah untuk jadi bertuah seperti yang menulis status fb viral tersebut. Kerana saya yakin, orang yang tak percaya semua ini, dia tak akan dapat pengalaman ini.

Baik. Habis cerita. Saya pun dah terlupa kisah itu.
Tapi petang tadi tiba-tiba ada seseorang mesej saya. Katanya dia sangat setuju dengan status saya. Kerana dia dah mengalaminya.
Ceritanya begini.

Anis..sy cerita d sini ya...mungkin nnti anis boleh cerita dlm post2 anis..power of tawakkal to allah
Berlaku ketika sy beberapa hari lalu...sy dan husband mmg sedang mengalami ekonomi merundum..
kelmarin sy drive kereta dgn minyak tahan utk 190km..sy kira selalu ukuran begitu tahan utk 2 hr je sy ulang alik rumah dan ofis..
gaji 26hb...sy berdoa ya allah...kau tahankan lah petrol ini hingga minggu hadapan...atau paling2 pun hingga jumaat ini
hingga ada hasil dr order kek...(bakers rupanya).
anis tahu...meter minyak cuma gerak 4km lebih pergi balik keje...allahuakhbar
nikmat mana satu yg hendak sy dustakan
kuasa allah...sy yakin...itu anugerah allah
Satu lagi....dia sambung cerita,
pastu semlm. husband nak kuar view rumah..sbb now dia buat real estate agent
mmg x de duit ni
tetiba sy teringat sy jumpa duit riyal baki dr umrah kami tahun lps.
allah...sekali lg allah tunjuk..doa sy diterima..masa duha sy doa..kurniakan husband sy rezeki dr.jualan rumah **** dan tanah *****.
kasihani lah dia..suami yg baik suami yg bertanggungjawap
dia nak kuar x de duit
sy yakin allah sedang didik kami sebelum allah berikan rezekinya yg melimpah...
didik agar kami bersifat qanaah...sifat zuhud

Maka itulah sebenarnya yang saya maksudkan. Tiada apa yang special sangat. Tapi sangat impactful bagi diri saya. Kerana walaupun Allah tak tunjuk direct kepada saya betapa hebatnya THE POWER OF DOA & TAWAKKAL kepadaNya, tetapi Allah tunjukkan melalui penceritaan orang lain yang saya yakin ceritanya adalah kisah yang benar-benar terjadi.

Dan saya rasa bertuah mendapat cerita ini. Kerana dengan perkongsian seperti ini, kita semakin yakin dan yakin kepadaNya. Kepada kekuasaanNya.
Allahu akbar!..
"Kau tunjukkanlah lagi kehebatanmu kepada kami hambaMu ini Ya Allah.."
💖Maafkan saya... & selamat malam semua smile emoticon 💖

MAJLIS PELANCARAN PRODUK AFSB KE RANGKAIAN 7 ELEVEN & APLIKASI MUDAH ALIH OLEH MENTERI KPDNKK DATO SERI HASAN MALEK





Alhamdulilah selesai sudah Majlis Pelancaran Produk AFSB ke Rangkaian 7 Eleven &  Applikasi Mudah Alih oleh Menteri KPDNKK, Dato Sri Hasan Malek.

Terima kasih kepada semua yg hadir dan memberi sokongan terutamanya kepada para pegawai KPDNKK, pengurusan 7 Eleven Malaysia, seluruh staff AFSB, stokis/dealer/agen ACMC, vendor AFSB, peserta We Coach U, wartawan dan media massa & para sahabat yg sentiasa memberi sokongan kpd kami..Love uolls!!!!

Insyallah majlis ini yg bermatlamat untuk menaikkan lagi jenama IKS bumiputera di pasaran korporat seluruh negara akan dimakbulkanNya dan harapan AFSB, melalui platform ini, ramai lagi IKS bumiputera dapat menembusi pasaran korporat sedia ada di negara kita..marilah sahabat usahawan IKS kita sama-sama memartabatkan produk tempatan yg sememangnya hebat- hebat belaka..Kami doakan anda semua juga dapat melebarkan sayap dan terbang lebih tinggi lagi selepas ini...
Amin.

ADAKAH KITA PERLU FOKUS KEPADA SATU PRODUK SAHAJA?

Soalan ini ditanya oleh wartawan Majalah Niaga kepada kami baru-baru ini dalam sesi wawancara.
Jawapan kami macam ni :

Personally, saya dan suami mungkin berminda fokus. Atau focused minded. Tetapi tak semestinya semua orang sama.
Maksud saya begini.
Ada orang focused minded. Ada orang tidak. Dia boleh diversify mindanya. Dia boleh buat banyak kerja dalam satu masa.
Tapi ada persoalan di minda saya. Persoalannya, boleh buat itu satu perkara. 
Tapi boleh berjaya pula satu perkara.


Kalau ikut sejarah, dari dulu lagi saya suka fokus dalam hanya satu bisnes. Saya buat sehingga berjaya. Kalau dah ada halangan (diri sendiri), saya fokus yang lain pula. Seingat saya, tak pernah saya buat 2 bisnes dalam satu masa. Tapi ada orang lain yang mungkin boleh buat. Kalau boleh tak apa, teruskan saja. Jangan ingat saya betul semua. Ini pendapat peribadi sahaja.
Satu lagi, bila saya kata fokus bukan bermaksud selamanya fokus. One day akan sampai masa, mungkin akan ada produk lain.

Tetapi untuk usahawan baru, saya nasihatkan fokus 1 produk dulu pada peringkat awal. Kerana, kelebihan paling ketara adalah pada modal. Kita akan fokus beli bahan mentah yang sama sahaja (untuk produk makanan).
Kalau katakan kita ada lebih dari 1 produk, kita perlu peruntukan lebih modal untuk beli bahan mentah.
Kebanyakan yang terjadi ialah, keuntungan dari produk A akan 'tolong' cover modal produk B. Lama-lama jika terus menerus berlaku seperti ini, kewangan akan jadi kacau bilau. Itu apa yang saya nampak sendiri.

Tapi kalau anda boleh kontrol bab ni, should be no problem. Maksudnya orang ini perlu pandai bab pengurusan kewangan. Insyaallah berjaya. Tapi tak ramai yang macam ni. Ramai orang kita yang tak pandai bab kewangan ni. Kami tidak terkecuali.
Selain itu, jika tak fokus, kelemahannya ialah dari segi pengurusan masa. Ada yang terpaksa membuang masa di jalan atau di kedai untuk membeli barang. Hari ni katakan bahan untuk produk A dah habis. Esok pulak tengok bahan untuk produk B pulak habis.
Jadi bila nak buat marketing?

Itu antara yang saya nampak melalui pengalaman di sekeliling.
Jadi apakah nasihat tuan dan puan, bilakah masa yang sesuai untuk usahawan mula diversify bisnes mereka? Tanya wartawan lagi.

Pendapat kami, bila produk atau bisnes pertama dah smooth, dah auto pilot, anda dah boleh diversify. Delegate kerja pada Manager untuk handle bisnes A, dan anda dah boleh cari peluang baru. Itu anda kena belajar dengan mereka yang proven success dalam bisnes jenis ini.

Contoh kisah Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhari. Beliau ada banyak cabang bisnes. Tapi beliau fokus bisnes beras dulu. Kemudian baru diversify.
Saya teringat pula cerita Donald Trumph dalam salah satu bukunya. Dia kan ada banyak projek? Tapi dia pernah mengaku,ada salah satu projek besarnya fail kerana dia tak fokus masa tu. Katanya, kalau tak salah saya dia kejar benda lain dan dia sibuk main golf. Atau kalau tak salah saya masa tu dia tengah bercinta kot. Ingat-ingat lupa. Tapi pointnya ialah, memang dia pernah mengaku dia gagal kerana tak fokus.

Nasihat terakhir saya kepada usahawan terutama yang baru ialah, pelajarilah tentang dominant thoughts, pelajarilah tentang law of attraction dan kajilah kata-kata ini....
"WHAT YOU FOCUS WILL EXPAND"
Wallahu'alam..
💖
 Indahnya hidup dengan istighfar, berselawat, bersyukur dan bersedekah..
💖