Social Icons

facebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Thursday, March 26, 2015

Bismillahirahmanirrahim

Doa untuk kita semua..Terima kasih Pn Nora Hj Osman ETSI


Sayu...takbir di pagi Jumaat !

Selama nafas ini masih di pinjamkan...

" Maka bertebaranlah kamu di muka bumi ( untuk menjalankan urusan masing masing) dan carilah apa yang kamu hajati daripada limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak banyak ( dalam segala keadaan ) supaya kamu berjaya ( di dunia dan di akhirat )

- al Jumu'ah : 10

Tuesday, March 24, 2015

TIPS UNTUK MASUK PETRONAS

---Part 2---
KUALITI


Perkara seterusnya selepas SERVIS, atau mempunyai channel distribution yang terbaik, sesebuah syarikat korporat mencari produk yang berkualiti.
Tapi sebelum itu, saya nak ucapkan setinggi penghargaan kepada team stokis, dealer dan ejen kami. Kerana orang-orang hebat inilah channel distribution kami menjadi mudah. Dan kerana servis mereka jugalah, kek jantung hati kami tersebar ke seluruh alam sehingga sampai ke tahap ini!..U ALL ARE THE BEST!!


Okay, next. Point pasal kualiti ini sebenarnya diberitahu sendiri oleh sebuah syarikat kedai serbaneka KK- MART kepada Stokis Negeri Sembilan kami Tn Tajul. 2 sebab mereka sukakan produk kami. Iaitu mempunyai channel distribution yang bagus dan produk yang berkualiti.
Berkualiti di sini maksudnya:
1. Dari segi rasa
Saya akui, produk kami bukan paling dan tersedap di dunia atau di Malaysia. Banyak lagi pengusaha-pengusaha lain yang buat lebih sedap.
Sebab itu saya tak rasa point SEDAP itu point no 1 yang dilihat oleh syarikat korporat. Bagaimanapun of course kena sedap jugak, barulah pelanggan nak beli. Barulah ada permintaan yang tinggi. Kan?
Tapi apa yang kami lihat, mungkin mereka nilai dari segi konsistensi. Maksudnya rasanya mesti konsisten. Atau lebih baik.
Untuk point ini saya nak beri penghargaan dan terima kasih kepada kesemua team pekerja saya. Terutamanya GM kami Tn Safiee dan Hana, Production Manager serta Miza. Merekalah yang memastikan kualiti kek yang terbaik. ( Love!... )
2. Dari segi rupa
Pastikan juga produk kita nampak konsisten dari segi paras rupanya, hihi.

Maksudnya kalau produk kek tu, tak boleh la comot-comot. Sebenarnya kek kami ni kadang-kala comot jugak. Ikut kepada mereka yang handle.
Tapi insyaallah dan alhamdulillah, kebanyakan pengedar dan pekerja kami dah buat yang terbaik. Sehinggakan syarikat-syarikat korporat seperti KK MART tertarik dengan kualiti produk kami.
Cara kami pastikan mereka menjaga kek love kami ini ialah melalui kelas perkongsian. Di sini kami tekankan tentang The Power of Love. Jadi mereka faham bahawa kalau kita sayang produk kita, produk pun akan sayang kita. Mereka pun jagalah kek kasih sayang ini dengan sepenuh hati, jiwa dan raga...Hihi...apa tu? Kalau nak tahu, nanti join kelas kami kay 
wink emoticon



Dan satu lagi packaging juga perlu cantik dan menarik. Sebenarnya, team kami masih tercari-cari packaging yang lebih menarik. Masih banyak kekurangan.
Tetapi sekurang-kurangnya kami sentiasa membuat pembaharuan. 4 tahun pertama dalam bekas 4 segi yang dibeli dari supplier.
Kemudian tukar kepada bekas bentuk 'love'. Dan sekarang, dah ada sampulnya.
Walaupun tak ada sampul, saya pasti syarikat korporat mencari produk yang ada label dan segala maklumat yang diperlukan pada produk kita.

Walau bagaimanapun, dulu 8 tahun dulu, saya bermula dengan stiker label yang dilekat di atas kotak kek. Dan stiker tersebut buat dengan Excel je, di print sendiri, warna hitam putih, pastu tiap-tiap malam potong pulak satu persatu. Hihii...saja nak bagitau, kami bukan terus sampai ke tahap macam ni.
Dan satu lagi saya rasa mereka berminat ialah kerana ada 'awesome box', yang kami buat untuk letak kek di outlet-outlet.
Jadi, nampak lebih kemas. Dan branding lebih terserlah. Dan mudah dapat dilihat di mana-mana.
Okay jutawan. Tak tahulah membantu uols atau tak. Minta maaf kalau nampak macam puji diri sendiri pulak. Maaf ya. Sebenarnya banyak lagi produk hebat di luar sana. Produk anda mungkin lebih hebat dari kami. Kami ambil masa 8 tahun untuk dapat listing dengan Petronas. Tapi anda mungkin ambil masa 8 bulan? Saya doakan urusan anda semua berjalan lancar dan dipermudahkan!..

TERIMA KASIH PETRONAS!..

Di sinilah lahirnya sebuah cinta... 

Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan pasaran korporat seperti Petronas, Mydin, Tedco, 7 eleven, anda boleh datang ke seminar kami WE COACH U EXCLUSIVE pada 4 - 5 April 2015.
Anda boleh berdaftar di link di bawah (bahagian komen). Terima kasih.
Indahnya hati dengan beristighfar, berselawat, bersyukur dan bersedekah..smile emoticon
 

Monday, March 2, 2015

DOA HARIAN

Ya Allah Ya Malik Ya Quddus Ya Salam,  

Kami mohon padaMu Ya Allah, semoga bisnes dan kerjaya yang kami lakukan ini adalah yang terbaik untuk kami dan sahabat kami disini

Ya Allah..
Bisnes yang bukan sekadar kerana wang ringgit, tetapi bisnes yang dapat kukuhkan persahabatan antara kami dan juga dengan semua yang berurusan dengan kami Ya Allah... 

Jadikanlah kami orang yang suka berkasih sayang sesama kami, orang yang suka berkongsi rezeki bersama-sama, orang yang tiada hasad dengki, orang yang menganggap semuanya adalah saudara, orang yang sanggup melepaskan keuntungan hanya kerana ingin membantu saudaranya...
orang yang yang sanggup hilang wang ringgit demi melihat saudaranya bahagia...

Ya Allah....Amin...amin...Ya Robbal'alamin... 
Semoga anda semua diberi Allah rezeki melimpah ruah... 

😊Terima kasih Ya Allah...😊

Sunday, March 1, 2015

JANGAN CARI PUJIAN

Jangan cari pujian...
Jangan cari penghargaan...

Kerana jika kita secara konsisten buat kerja dengan baik, bos pasti perasan.
Begitu juga kalau kita selalu tak buat kerja dengan baik. Pun, bos akan perasan.
Key wordnya, konsisten. 
Anda pilih sendiri anda nak konsisten yang mana.

Salam sayang...

JANGAN....

Jangan cari pujian...
Jangan cari penghargaan... 
Kerana jika kita secara konsisten buat kerja dengan baik, bos pasti perasan.  
Begitu juga kalau kita selalu tak buat kerja dengan baik. Pun, bos akan perasan.   Key wordnya, konsisten.  Anda pilih sendiri anda nak konsisten yang mana.  

Salam sayang...:)

TQ^^

Tq Mardhatillah_house & Waneydman πŸ˜™πŸ˜™πŸ˜™
Ada tips dari tetamu jemputan MMM dikongsi oleh Waneydman.
Enjoy reading uols <3 <3




[ PERANGKAP ORANG BERNIAGA ]

[ PERANGKAP ORANG BERNIAGA ]
Ilmu ini pun sebenarnya saya belajar di Master Your Business dengan mentor saya minggu lepas. Sangat fresh untuk saya, dan sangat penting untuk kita sama-sama memahaminya. Sebenarnya kalau kita observe orang yang di sekeliling kita,ramai yang start dengan bekerja dulu sebelum berniaga.
Interesting!..Ada 3 jenis otak untuk orang yang start dengan bekerja sebelum berbisnes.
1. Mentaliti Entrepreneur
Otak ni paling bagus kalau dia start berbisnes. Memang naturally, orang jenis yang dah ada otak ni memang superb!..Sebab tu selalunya, orang jenis otak ni, dia tak akan takut resign. Sebab dia sangat konfiden dengan diri dia. Mentaliti orang macam ni, dia tahu apa dia nak, dia ada matlamat, matlamat dia jelas.
Dia juga pandai menggandakan (multiply) diri dia dari jadi satu menjadi beratus-ratus. Bermaksud., dia dah terfikir, kalau system tu berjalan dengan baik pada dia..Bermaksud, system tu akan Berjaya jika dia menggandakan diri dia. Caranya ialah dia hanya perlu menjadikan orang lain seperti dia. Itulah The Power of Sistem Agent.
Dan paling best " delegation is a skill of successful people". Itulah mentaliti seorang usahawan sebenar. Awal-awal dia akan fikirkan, macamana dia nak menyenangkan hidup dia..hehe...Kerja dia guna OTAK dan BERFIKIR saja...Yang nak buatnya orang lain..Dan orang macam ni, dia tak boleh ada sifat KEDEKUT!..Sebab kalau kedekut, berkira sangat RM RM RM...sayang nak ambik pekerja dan sebagainya, bisnes dia tak akan ke mana. Lagi lawak, makin dibuangnya pekerja. Itu bermakna, makin dikecilkan scale bisnes kita lah.
Kalau nak tahu, sebenarnya dulu saya pun takut nak ambik pekerja ramai-ramai. Tapi, rupanya, bila ramai pekerja barulah order akan bertambah. Bermaksud, sebenarnya Allah akan memberi lebih lagi pada kita mengikut kapasiti kita. Bila kapasiti kita besar, barulah pengeluaran juga boleh membesar.
Jadi, sekarang kami dah tak sabar nak berpindah ke kilang. Bila ada kilang yang besar, kapasiti pun dah besar....order pun akan masyukkk lagi..Tapi kan, baru-baru ni mentor kami suruh cari kilang yang lebih besar lagi, katanya nanti mesti tak cukup jugak...baik you terus ke kilang yang besar terus. Nanti nak kena pindah-pindah pulak, kan lecehh...Wahhh!!...Itu doa tu, tocey tocey lao shi!..hehe..
2.MENTALITI MANAGER
Sebelum dia berbisnes, dia bekerja sebagai manager. Masa dia bekerja, dia dah berada di tahap atas. Dan orang macam ni agak susah pada pertama kali nak menyesuaikan diri dengan persekitaran berbisnes..Apatah lagi kalau yang start kecil-kecilan. Dia selalunya kan rasa 'BESAR' lah sangat..Kalau orang mentality macam ni, dia akan susah nak terima pendapat orang lain pada mulanya.
Ada salah seorang dari kalangan stokes saya pernah menceritakan kesusahan dia nak adapt dalam dunia perniagaan. Abang Lan (Stokis Kuantan) ni dulunya dialah big boss. Dia membuat projek piping untuk PETRONAS. Jadi, katanya dia susah nak terima pendapat orang lain. Hatta masa pegi kelas Dr.Azizan sekalipun dia akan rasa 'siapa mamat ni nak bagitau dia kena buat ini..buat itu..'. Ye lah, katanya sebab dulu, dia hanya arahkan orang bekerja..dan kerjaya hanya sign cek.
Bila dia terpaksa buat semuanya sendiri pada mulanya, ego mula memuncak. Bukan senang katanya, dia nak bersama-sama isteri dia hantar kek...approach tuan kedai, yang kadang-kadang agak 'scary' ..hehe..Tapi, untungnya Abang Lan ni, dia cepat bertindak!..Bertindak untuk mencari ilmu..Lepas resign je, dia dah start masuk kelas Dr. Azizan, so cepat sikit lah proses membuang keladak dijalankan...mind detoxification...(Jangan marah ye Abang Lan...), itu kan proses biasa 
wink emoticon
3.MENTALITI TENCHNICIAN
Orang macam ni, dia dulunya bekerja bahagian teknikal. Bila buat bisnes, dia akan terbawak-bawak mentality techniciannya. Apa mentality technician? Apa lagi...Semua benda nak buat sendiri. Selalunya dia tak akan puas hati dengan apa yang orang lain buat.Dia rasa dialah yang paling pandai..Ye lah, bila dalam satu-satu organisasi, technician ni dilihat sebagai orang yang terror , hanya dia saja boleh betulkan mesin-mesin. Kalau dia tak ada,production tak boleh jalan..Hebat tu!!..
Tapiiii...bila dia berbisnes, rasa yang dia tu 'hebat sangat' tu akan terbawak-bawak dalam bisnes. Kalau dia bukak bisnes restoran, dialah beli barang, sebab bagi dia..hanya dia tahu ikan yang paling fresh..orang lain nanti tak pandai pilih ikan..pastu dia jugaklah yang jadi tukang masak..sebab dia fikir dia masak paling sedap di dunia..pastu dia jugaklah layan customer...Kritikal macam ni..Macamana nak berkembang? Tak ada mentality 'MULTIPLY.
4.MENTALITI AKAUNTAN
Hahaha...ini saya yang tambah. Mentor saya tak masukkan pun...Tapi, mula-mula nak mintak maaf dulu untuk semua akauntan Negara ye..Jangan marah ya, nanti kena jual...Saya rasa mentality orang akaun ni pun satu hal jugak. Kalau dulunya dia buat akaun, bila berbisnes...dia akan jadi kedekut taik idung masin!!..Kalau orang macam ni bekerja, it's okay...dia tak suka tengok boss dia buang duit..Itu sangat baguss!!...
Tapi akan jadi masalah kalau dia keluar dan berbisnes. Every single cents pun dia akan kira!..Dah terbawak-bawak sifat tu..Ada yang kata, ye lahh..mesti lah kena kira..Huhu..Kalau terlalu berkira, boleh kiok jugak...Orang macam ni dia tak akan faham 'The power of Expectation' atau 'KAPASITI MINDA' kita..dia susah nak faham..
Benda ni semua tak nampak lagi, so bagi dia...itu semua tak pasti. Yang ada depan mata sekarang itulah yang kena kira. He he..Kadang-kadang nak bersedekah pun dia nak berkira..nak belanja kawan makan pun nak berkira...ye lah takut sat gi tak tally pulak balance sheet dia..haha...
Contohnya macam ni, kalau katakan dia baru buat bisnes.Semua dia akan buat sendiri, dia mesti kedekut tak nak hire pekerja, sebab dia kata order baru ciput...Nanti order bertambah, barulah nak hire pekerja. Macamana nak hire pekerja, kalau owner dia dok gentel karipap kat dapur?..Bila dia nak buat marketing?..Last-last dia kata, tak boleh lah bisnes karipap ni...Tak ramai orang yang nak..Huh?..
Jadi, uolss sebelum resign tu, belajar dulu macamana mentaliti usahawan. Kuatkan dan penuhkan dada dengan ilmu usahawan dulu. Bila dah kuat, dah bersedia ke medan bisnes, barulah keluar dengan Mentaliti Usahawan....
Mentaliti usahawan ni adalah mentaliti orang yang nak senangkan hidup dia..Dia tukang fikir je, kerja semua orang yang buatkan untuk dia..Tapi, satu je, dia jugak orang yang sentiasa fikir bagaimana nak bantu tambah nilai hidup orang lain!..Itu bukan setakat usahawan, itu barulah MINDA JUTAWAN!!..
WALLAHU'ALAM
Indahnya hidup dengan istighfar, berselawat, bersyukur dan bersedekah...
[ PERANGKAP ORANG BERNIAGA ]
Ilmu ini pun sebenarnya saya belajar di Master Your Business dengan mentor saya minggu lepas. Sangat fresh untuk saya, dan sangat penting untuk kita sama-sama memahaminya. Sebenarnya kalau kita observe orang yang di sekeliling kita,ramai yang start dengan bekerja dulu sebelum berniaga.
Interesting!..Ada 3 jenis otak untuk orang yang start dengan bekerja sebelum berbisnes.
1. Mentaliti Entrepreneur
Otak ni paling bagus kalau dia start berbisnes. Memang naturally, orang jenis yang dah ada otak ni memang superb!..Sebab tu selalunya, orang jenis otak ni, dia tak akan takut resign. Sebab dia sangat konfiden dengan diri dia. Mentaliti orang macam ni, dia tahu apa dia nak, dia ada matlamat, matlamat dia jelas.
Dia juga pandai menggandakan (multiply) diri dia dari jadi satu menjadi beratus-ratus. Bermaksud., dia dah terfikir, kalau system tu berjalan dengan baik pada dia..Bermaksud, system tu akan Berjaya jika dia menggandakan diri dia. Caranya ialah dia hanya perlu menjadikan orang lain seperti dia. Itulah The Power of Sistem Agent.
Dan paling best " delegation is a skill of successful people". Itulah mentaliti seorang usahawan sebenar. Awal-awal dia akan fikirkan, macamana dia nak menyenangkan hidup dia..hehe...Kerja dia guna OTAK dan BERFIKIR saja...Yang nak buatnya orang lain..Dan orang macam ni, dia tak boleh ada sifat KEDEKUT!..Sebab kalau kedekut, berkira sangat RM RM RM...sayang nak ambik pekerja dan sebagainya, bisnes dia tak akan ke mana. Lagi lawak, makin dibuangnya pekerja. Itu bermakna, makin dikecilkan scale bisnes kita lah.
Kalau nak tahu, sebenarnya dulu saya pun takut nak ambik pekerja ramai-ramai. Tapi, rupanya, bila ramai pekerja barulah order akan bertambah. Bermaksud, sebenarnya Allah akan memberi lebih lagi pada kita mengikut kapasiti kita. Bila kapasiti kita besar, barulah pengeluaran juga boleh membesar.
Jadi, sekarang kami dah tak sabar nak berpindah ke kilang. Bila ada kilang yang besar, kapasiti pun dah besar....order pun akan masyukkk lagi..Tapi kan, baru-baru ni mentor kami suruh cari kilang yang lebih besar lagi, katanya nanti mesti tak cukup jugak...baik you terus ke kilang yang besar terus. Nanti nak kena pindah-pindah pulak, kan lecehh...Wahhh!!...Itu doa tu, tocey tocey lao shi!..hehe..
2.MENTALITI MANAGER
Sebelum dia berbisnes, dia bekerja sebagai manager. Masa dia bekerja, dia dah berada di tahap atas. Dan orang macam ni agak susah pada pertama kali nak menyesuaikan diri dengan persekitaran berbisnes..Apatah lagi kalau yang start kecil-kecilan. Dia selalunya kan rasa 'BESAR' lah sangat..Kalau orang mentality macam ni, dia akan susah nak terima pendapat orang lain pada mulanya.
Ada salah seorang dari kalangan stokes saya pernah menceritakan kesusahan dia nak adapt dalam dunia perniagaan. Abang Lan (Stokis Kuantan) ni dulunya dialah big boss. Dia membuat projek piping untuk PETRONAS. Jadi, katanya dia susah nak terima pendapat orang lain. Hatta masa pegi kelas Dr.Azizan sekalipun dia akan rasa 'siapa mamat ni nak bagitau dia kena buat ini..buat itu..'. Ye lah, katanya sebab dulu, dia hanya arahkan orang bekerja..dan kerjaya hanya sign cek.
Bila dia terpaksa buat semuanya sendiri pada mulanya, ego mula memuncak. Bukan senang katanya, dia nak bersama-sama isteri dia hantar kek...approach tuan kedai, yang kadang-kadang agak 'scary' ..hehe..Tapi, untungnya Abang Lan ni, dia cepat bertindak!..Bertindak untuk mencari ilmu..Lepas resign je, dia dah start masuk kelas Dr. Azizan, so cepat sikit lah proses membuang keladak dijalankan...mind detoxification...(Jangan marah ye Abang Lan...), itu kan proses biasa 
wink emoticon
3.MENTALITI TENCHNICIAN
Orang macam ni, dia dulunya bekerja bahagian teknikal. Bila buat bisnes, dia akan terbawak-bawak mentality techniciannya. Apa mentality technician? Apa lagi...Semua benda nak buat sendiri. Selalunya dia tak akan puas hati dengan apa yang orang lain buat.Dia rasa dialah yang paling pandai..Ye lah, bila dalam satu-satu organisasi, technician ni dilihat sebagai orang yang terror , hanya dia saja boleh betulkan mesin-mesin. Kalau dia tak ada,production tak boleh jalan..Hebat tu!!..
Tapiiii...bila dia berbisnes, rasa yang dia tu 'hebat sangat' tu akan terbawak-bawak dalam bisnes. Kalau dia bukak bisnes restoran, dialah beli barang, sebab bagi dia..hanya dia tahu ikan yang paling fresh..orang lain nanti tak pandai pilih ikan..pastu dia jugaklah yang jadi tukang masak..sebab dia fikir dia masak paling sedap di dunia..pastu dia jugaklah layan customer...Kritikal macam ni..Macamana nak berkembang? Tak ada mentality 'MULTIPLY.
4.MENTALITI AKAUNTAN
Hahaha...ini saya yang tambah. Mentor saya tak masukkan pun...Tapi, mula-mula nak mintak maaf dulu untuk semua akauntan Negara ye..Jangan marah ya, nanti kena jual...Saya rasa mentality orang akaun ni pun satu hal jugak. Kalau dulunya dia buat akaun, bila berbisnes...dia akan jadi kedekut taik idung masin!!..Kalau orang macam ni bekerja, it's okay...dia tak suka tengok boss dia buang duit..Itu sangat baguss!!...
Tapi akan jadi masalah kalau dia keluar dan berbisnes. Every single cents pun dia akan kira!..Dah terbawak-bawak sifat tu..Ada yang kata, ye lahh..mesti lah kena kira..Huhu..Kalau terlalu berkira, boleh kiok jugak...Orang macam ni dia tak akan faham 'The power of Expectation' atau 'KAPASITI MINDA' kita..dia susah nak faham..
Benda ni semua tak nampak lagi, so bagi dia...itu semua tak pasti. Yang ada depan mata sekarang itulah yang kena kira. He he..Kadang-kadang nak bersedekah pun dia nak berkira..nak belanja kawan makan pun nak berkira...ye lah takut sat gi tak tally pulak balance sheet dia..haha...
Contohnya macam ni, kalau katakan dia baru buat bisnes.Semua dia akan buat sendiri, dia mesti kedekut tak nak hire pekerja, sebab dia kata order baru ciput...Nanti order bertambah, barulah nak hire pekerja. Macamana nak hire pekerja, kalau owner dia dok gentel karipap kat dapur?..Bila dia nak buat marketing?..Last-last dia kata, tak boleh lah bisnes karipap ni...Tak ramai orang yang nak..Huh?..
Jadi, uolss sebelum resign tu, belajar dulu macamana mentaliti usahawan. Kuatkan dan penuhkan dada dengan ilmu usahawan dulu. Bila dah kuat, dah bersedia ke medan bisnes, barulah keluar dengan Mentaliti Usahawan....
Mentaliti usahawan ni adalah mentaliti orang yang nak senangkan hidup dia..Dia tukang fikir je, kerja semua orang yang buatkan untuk dia..Tapi, satu je, dia jugak orang yang sentiasa fikir bagaimana nak bantu tambah nilai hidup orang lain!..Itu bukan setakat usahawan, itu barulah MINDA JUTAWAN!!..
WALLAHU'ALAM
Indahnya hidup dengan istighfar, berselawat, bersyukur dan bersedekah...

PERANGKAP ORANG BERNIAGA

Ilmu ini pun sebenarnya saya belajar di Master Your Business dengan mentor saya minggu lepas. Sangat fresh untuk saya, dan sangat penting untuk kita sama-sama memahaminya. Sebenarnya kalau kita observe orang yang di sekeliling kita,ramai yang start dengan bekerja dulu sebelum berniaga.
Interesting!..Ada 3 jenis otak untuk orang yang start dengan bekerja sebelum berbisnes.

1. Mentaliti Entrepreneur
Otak ni paling bagus kalau dia start berbisnes. Memang naturally, orang jenis yang dah ada otak ni memang superb!..Sebab tu selalunya, orang jenis otak ni, dia tak akan takut resign. Sebab dia sangat konfiden dengan diri dia. Mentaliti orang macam ni, dia tahu apa dia nak, dia ada matlamat, matlamat dia jelas.
Dia juga pandai menggandakan (multiply) diri dia dari jadi satu menjadi beratus-ratus. Bermaksud., dia dah terfikir, kalau system tu berjalan dengan baik pada dia..Bermaksud, system tu akan Berjaya jika dia menggandakan diri dia. Caranya ialah dia hanya perlu menjadikan orang lain seperti dia. Itulah The Power of Sistem Agent.
Dan paling best " delegation is a skill of successful people". Itulah mentaliti seorang usahawan sebenar. Awal-awal dia akan fikirkan, macamana dia nak menyenangkan hidup dia..hehe...Kerja dia guna OTAK dan BERFIKIR saja...Yang nak buatnya orang lain..Dan orang macam ni, dia tak boleh ada sifat KEDEKUT!..Sebab kalau kedekut, berkira sangat RM RM RM...sayang nak ambik pekerja dan sebagainya, bisnes dia tak akan ke mana. Lagi lawak, makin dibuangnya pekerja. Itu bermakna, makin dikecilkan scale bisnes kita lah.
Kalau nak tahu, sebenarnya dulu saya pun takut nak ambik pekerja ramai-ramai. Tapi, rupanya, bila ramai pekerja barulah order akan bertambah. Bermaksud, sebenarnya Allah akan memberi lebih lagi pada kita mengikut kapasiti kita. Bila kapasiti kita besar, barulah pengeluaran juga boleh membesar.
Jadi, sekarang kami dah tak sabar nak berpindah ke kilang. Bila ada kilang yang besar, kapasiti pun dah besar....order pun akan masyukkk lagi..Tapi kan, baru-baru ni mentor kami suruh cari kilang yang lebih besar lagi, katanya nanti mesti tak cukup jugak...baik you terus ke kilang yang besar terus. Nanti nak kena pindah-pindah pulak, kan lecehh...Wahhh!!...Itu doa tu, tocey tocey lao shi!..hehe..

2.MENTALITI MANAGER
Sebelum dia berbisnes, dia bekerja sebagai manager. Masa dia bekerja, dia dah berada di tahap atas. Dan orang macam ni agak susah pada pertama kali nak menyesuaikan diri dengan persekitaran berbisnes..Apatah lagi kalau yang start kecil-kecilan. Dia selalunya kan rasa 'BESAR' lah sangat..Kalau orang mentality macam ni, dia akan susah nak terima pendapat orang lain pada mulanya.
Ada salah seorang dari kalangan stokes saya pernah menceritakan kesusahan dia nak adapt dalam dunia perniagaan. Abang Lan (Stokis Kuantan) ni dulunya dialah big boss. Dia membuat projek piping untuk PETRONAS. Jadi, katanya dia susah nak terima pendapat orang lain. Hatta masa pegi kelas Dr.Azizan sekalipun dia akan rasa 'siapa mamat ni nak bagitau dia kena buat ini..buat itu..'. Ye lah, katanya sebab dulu, dia hanya arahkan orang bekerja..dan kerjaya hanya sign cek.
Bila dia terpaksa buat semuanya sendiri pada mulanya, ego mula memuncak. Bukan senang katanya, dia nak bersama-sama isteri dia hantar kek...approach tuan kedai, yang kadang-kadang agak 'scary' ..hehe..Tapi, untungnya Abang Lan ni, dia cepat bertindak!..Bertindak untuk mencari ilmu..Lepas resign je, dia dah start masuk kelas Dr. Azizan, so cepat sikit lah proses membuang keladak dijalankan...mind detoxification...(Jangan marah ye Abang Lan...), itu kan proses biasa wink emoticon

3.MENTALITI TENCHNICIAN
Orang macam ni, dia dulunya bekerja bahagian teknikal. Bila buat bisnes, dia akan terbawak-bawak mentality techniciannya. Apa mentality technician? Apa lagi...Semua benda nak buat sendiri. Selalunya dia tak akan puas hati dengan apa yang orang lain buat.Dia rasa dialah yang paling pandai..Ye lah, bila dalam satu-satu organisasi, technician ni dilihat sebagai orang yang terror , hanya dia saja boleh betulkan mesin-mesin. Kalau dia tak ada,production tak boleh jalan..Hebat tu!!..
Tapiiii...bila dia berbisnes, rasa yang dia tu 'hebat sangat' tu akan terbawak-bawak dalam bisnes. Kalau dia bukak bisnes restoran, dialah beli barang, sebab bagi dia..hanya dia tahu ikan yang paling fresh..orang lain nanti tak pandai pilih ikan..pastu dia jugaklah yang jadi tukang masak..sebab dia fikir dia masak paling sedap di dunia..pastu dia jugaklah layan customer...Kritikal macam ni..Macamana nak berkembang? Tak ada mentality 'MULTIPLY.

4.MENTALITI AKAUNTAN
Hahaha...ini saya yang tambah. Mentor saya tak masukkan pun...Tapi, mula-mula nak mintak maaf dulu untuk semua akauntan Negara ye..Jangan marah ya, nanti kena jual...Saya rasa mentality orang akaun ni pun satu hal jugak. Kalau dulunya dia buat akaun, bila berbisnes...dia akan jadi kedekut taik idung masin!!..Kalau orang macam ni bekerja, it's okay...dia tak suka tengok boss dia buang duit..Itu sangat baguss!!...
Tapi akan jadi masalah kalau dia keluar dan berbisnes. Every single cents pun dia akan kira!..Dah terbawak-bawak sifat tu..Ada yang kata, ye lahh..mesti lah kena kira..Huhu..Kalau terlalu berkira, boleh kiok jugak...Orang macam ni dia tak akan faham 'The power of Expectation' atau 'KAPASITI MINDA' kita..dia susah nak faham..
Benda ni semua tak nampak lagi, so bagi dia...itu semua tak pasti. Yang ada depan mata sekarang itulah yang kena kira. He he..Kadang-kadang nak bersedekah pun dia nak berkira..nak belanja kawan makan pun nak berkira...ye lah takut sat gi tak tally pulak balance sheet dia..haha...
Contohnya macam ni, kalau katakan dia baru buat bisnes.Semua dia akan buat sendiri, dia mesti kedekut tak nak hire pekerja, sebab dia kata order baru ciput...Nanti order bertambah, barulah nak hire pekerja. Macamana nak hire pekerja, kalau owner dia dok gentel karipap kat dapur?..Bila dia nak buat marketing?..Last-last dia kata, tak boleh lah bisnes karipap ni...Tak ramai orang yang nak..Huh?..
Jadi, uolss sebelum resign tu, belajar dulu macamana mentaliti usahawan. Kuatkan dan penuhkan dada dengan ilmu usahawan dulu. Bila dah kuat, dah bersedia ke medan bisnes, barulah keluar dengan Mentaliti Usahawan....
Mentaliti usahawan ni adalah mentaliti orang yang nak senangkan hidup dia..Dia tukang fikir je, kerja semua orang yang buatkan untuk dia..Tapi, satu je, dia jugak orang yang sentiasa fikir bagaimana nak bantu tambah nilai hidup orang lain!..Itu bukan setakat usahawan, itu barulah MINDA JUTAWAN!!..
WALLAHU'ALAM
Indahnya hidup dengan istighfar, berselawat, bersyukur dan bersedekah...

REZEKI ADA DI MANA SAHAJA

Ya Allah Ya Malik Ya Quddus Ya Salam,
Kami mohon padaMu Ya Allah, semoga bisnes dan kerjaya yang kami lakukan ini adalah yang terbaik untuk kami dan sahabat kami disini Ya Allah..Bisnes yang bukan sekadar kerana wang ringgit, tetapi bisnes yang dapat kukuhkan persahabatan antara kami dan juga dengan semua yang berurusan dengan kami Ya Allah...
Jadikanlah kami orang yang suka berkasih sayang sesama kami, orang yang suka berkongsi rezeki bersama-sama, orang yang tiada hasad dengki, orang yang menganggap semuanya adalah saudara, orang yang sanggup melepaskan keuntungan hanya kerana ingin membantu saudaranya...orang yang yang sanggup hilang wang ringgit demi melihat saudaranya bahagia...Ya Allah....Amin...amin...Ya Robbal'alamin...
Semoga anda semua diberi Allah rezeki melimpah ruah...
Terima kasih Ya Allah...

LOVE YOU ALL EJEN ACMC

Sangat bahagia bila mendapat mesej seperti ini...
Bagi yang mempunyai bisnes menggunakan sistem ejen pasti memahami perasaan saya...
Salam sayang untuk semua pengedar kami seluruh negara <3<3<3