Social Icons

facebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Thursday, October 9, 2014

GAMBAR APA DI MINDA ANDA?

[ GAMBAR APA DI MINDA ANDA? ]

Nak kaya?..Nak berjaya?..Nak bahagia?.. Nak sihat?..Nak tahu bagaimana?..Segalanya bermula dengan gambar. Itu saja permulaannya.

Iya?...Gambar macmana tu?..


Okay macam ni...U kata u nak kaya kan?..Sekarang u sebut pada diri u, SAYA ORANG KAYA. Apa yang u nampak di minda u?.....

U nampak objek orang kaya kan? U nampak duit dan peti barang kemas kan?..Pernah dengar tak kata-kata ni, 'Whatever the mind can conceive and believe, the mind can achieve'.

Kalau u boleh nampak atau minda u mampu untuk gambarkan diri u sebagai orang kaya, bermaksud tak ada masalah untuk u nak capai.

Cuma, jangan salah pilih gambar. Contoh, ada orang selalu pikir kenapa aku selalu gagal atau kenapa duit aku selalu tak cukup? Jadi, gambar apa yang u nampak? Orang yang gagal kan? Orang yang down kan? Orang stress kan?

Semuanya terpulang pada kita. Semuanya atas pada pilihan kita gambar apa yang kita pilih. Tak ada orang lain yang boleh tolong kita bab ni. 

Orang yang nak mencipta sesuatu, contoh KLCC, jurutera tersebut perlu gambarkan di minda dia dul bagaimana bentuk KLCC. Apa yang digambarkan, dilukiskan di atas kertas. Akhirnya ia menjadi realiti...KLCC pun berjaya dibina.

Jadi, kita pun boleh jugak. Setiap hari ambik masa dalam 15 - 30 minit untuk buat visualization atau mainkan gambar atau wayang diminda kita.

Paling best ialah setiap pagi dan malam sebelum kita hanyut di buai mimpi.Masa tengah tidur-tidur ayam tu..Tapi, jangan gambarkan banyak-banyak..'One thing at a time'.

Ingat, orang yang berjaya kena korbankan sikit masa okay...

Okay babies?... He he... All the best & Have fun uols... :)

♡Jangan lupa, jom kita beristighfar, berselawat dan bersyukur pada Allah... :)♡ 

0 comments:

Post a Comment