NAK BUKAK RESTORAN
Kalau sayalah yang nak bukak kedai makan, apa yang saya akan fikirkan dan buat?
1. Make sure bisnes ni untuk generate income atau hanya untuk kepuasan diri, nak ada nama, nak berbangga dan seumpamanya.
2.Kalau nak yang generate income, nak yang boleh buat duit, perlu pilih yang betul-betul menguntungkan.
3.Sebelum tahu konsep mana yang menguntungkan, tentu perlu survey market.
4.Survey restoran yang ramai orang.Yang susah nak dapat tempat duduk
kalau pegi peak hours.Kalau ramai yang datang, bermakna orang suka
konsep tersebut. Mungkin itu adalah citarasa orang kita.
5.Observe
Di restoran yang ramai orang tu, observe:
◆konsep restoran
◆pilihan makanan
◆apa yang dipilih pelanggan
◆rekabentuk dan hiasan dalaman kedai
◆pilihan meja dan kerusi
◆pilihan pinggan, sudu dan garfu
◆gender pelanggan
◆jenis pelanggan, bekerja atau tidak bekerja.
◆etc
5.Survey jugak restoran yang tak ramai orang. Tengok konsep dan pilihan makanannya. Observe sama seperti di atas.
Uolss, buat keputusan betul-betul kay...Jangan tertipu dengan mata kita
kay...Memang ada yang buat konsep restoran yang mewah dan cantik,
walaupun tak ramai yang masuk, tapi bisnes maintain.
Kenapa?.
Kerana..., Kebanyakan (bukan semua) owner adalah jutawan yang
berbillion-billion duitnya.Dia tak kesahh pun ada orang masuk kedai dia
ke tak.Dia sekadar nak pass her/his time. Dia tak pikir untung sangat
pun.Asalkan kawan-kawan dia boleh datang lepak-lepak.Itu lain....Itu
bisnes suka-suka...
Tapi kalau kita yang first time ni, mestilah
pikir yang boleh buat duit..yang orang datang berduyun-duyun..bukan nak
target orang yang datang lepak atau meeting kat kedai kita. Income tak
masyuuuk tuuu...
Uolsss pikir betul-betul kayyy..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment